De absolute ster van Alicante
El Sequé 2014 DO Alicante

De absolute ster in de Rioja is zonder enige twijfel Bodegas Artadi. De wijnen van deze Bodegas worden onder meer door de Amerikaanse wijnschrijver Robert Parker en de Guia Peñin de los Vinos de España (zeg maar de Gault Millau van de Spaanse wijnen) steevast op een ‘puntenregen’ getrakteerd. 95+ Punten is de gewoonte en af en toe wordt een wijn van deze Bodegas met de volle 100 punten beloond.

De wijnmaker/eigenaar van Artadi is Juan Carlos López de Lacalle, de man met de ‘gouden handjes’. Deze Juan Carlos werd geattendeerd op een verwaarloosde wijngaard in Alicante. Deze wijngaard was al in 1945 aangeplant met Monastrell (= Mourvèdre).

Hij zag onmiddellijk wat een enorm potentieel er hier voor handen was en ging meteen aan de slag: De wijngaarden werden onder handen genomen, oogstrendementen omlaag gebracht, een supermoderne bodegas werd gebouwd met de allerbeste vinificatieapparatuur en de beste eikenhouten barriques werden aangeschaft.

De wijn die hier wordt gemaakt heet El Sequé. We praten in dit geval over de uitmuntende jaargang 2014. De El Sequé is het vlaggenschip van Alicante. Zoals reeds vermeld zijn de stokken aangeplant in 1945. Oude stokken geven lage rendementen en uitstekende druiven (een voorwaarde voor het maken van grote wijnen). Er wordt met de hand geoogst en alleen het allerbeste fruit wordt gebruikt voor deze El Sequé.

Na de alcoholische gisting wordt de wijn op eikenhouten Franse barriques gelegd, waar vervolgens de malolactische gisting plaatsvindt en een rijping van 12 maanden in deze fusten. Vervolgens wordt de wijn ongefilterd gebotteld.

De kleur is uitnodigend, donker granaatrood. Rijke aroma’s van rijpe, gekonfijte zwarte vruchten en munt komen je vanuit het glas tegemoet. Lekker vol van smaak en toch fris, met rijpe tannines en een fluwelige, frisse en kruidige finale waarin drop, wilde munt en venkel de wijn een waar mediterraan karakter geven. Complex van smaak met een ellenlange afdronk. Wat een geweldig fijne wijn is dit! Decanteren aanbevolen. Nu drinken en nog zeker 6 à 8 jaar houdbaar.

El Seque


25 jaar gek van wijn

Even geduld a.u.b.