De Bourgogne is een klassiek Frans wijngebied. Het is de bakermat van de druivenrassen chardonnay en pinot noir, en wordt gezien als de wereldwijde referentie daarvoor. Die status is vooral gebaseerd op wijnen van het niveau premier cru of grand cru. Voor wijnen van basiskwaliteit uit dit gebied is AC Bourgogne de algemene herkomstbenaming. De AC Bourgogne Blanc en de AC Bourgogne Rouge zijn wettelijk gekoppeld aan de rassen chardonnay en pinot noir, waarvan je de namen tegenwoordig steeds vaker op de etiketten vermeld ziet. Doorslaggevend voor de kwaliteit van ‘gewone’ Bourgogne is echter voor alles de producent.
Klassieke, lichtvoetige en elegante rode Bourgogne met een mooi getypeerde geur van aalbes, rode kers, toast en peper. Rank en verfijnd van smaak met puur rood fruit, fijne tannines en een levendige frisheid.
Fraaie witte Bourgogne met een subtiele geur van appel, meloen, citroengras en licht eiken. Vol en sappig van smaak met mooie fruitvulling en levendig frisse zuren. De finale is lang met nuances van boter en hazelnoot. Heerlijk als aperitief, of bij pittige salades, sushi, gebakken kabeljauw of jonge, harde kazen.
Patrick Piuze staat bekend als een van de meest getalenteerde en eigenzinnige wijnmakers in Chablis. Geboren in Canada, vond hij zijn roeping in de Bourgogne en werkte hij met iconische producenten zoals Jean-Marc Brocard, Olivier Leflaive en Jean-Marie Guffens voordat hij in 2008 zijn eigen micro-négociant huis oprichtte.
Mooi getypeerde, rijpfruitige witte Bourgogne met een verfijnde geur van appel, meloen, citroen en brioche. De smaak is vol en romig met een verkwikkende frisheid. Soepele finale met licht boter en limoenschil.
Verleidelijke, volromige witte Bourgogne met een gelaagde geur van perzik, grapefruit, hazelnoot en rokerig eiken. De smaak is krachtig en vol met rijp citrusfruit en evenwichtige zuren. Lange afdronk met roomboter en citroenschil. Prachtig bij tagliatelle met zeevruchten, gevogelteragout of gebakken shiitake met cashewnoten en sojasaus.
Deze klassieke witte bourgogne van Domaine Mazilly is met z'n frisse karakter en subtiele eiken typisch voor een goede Côte de Beaune. Perfect bij verfijnde vis- of gevogeltegerechten. Nu fraai op dronk, maar kan nog tot vier à vijf jaar na de oogst verder rijpen.
Patrick Piuze is een wijnmaker zonder eigen wijngaarden, maar dat weerhoudt hem er niet van om een breed scala aan Chablis-wijnen te produceren—van AC Chablis tot 1er Cru en zelfs Grand Cru.
Klassieke Chablis uit de fameuze premier cru Vaillons van jong talent Sébastien Dampt. Van 100% optimaal rijpe chardonnay van oude stokken, aangeplant in kalkrijke bodem. Ideaal bij oesters of vis en zeer geschikt om in de kelder te leggen.
Verfijnde mousserende witte wijn uit de Franse Bourgogne. De geur is licht fruitig en de smaak opvallend zachtdroog. Perfect als aperitief of bij feestelijke gelegenheden.
Strakdroge wijn met een delicate mousse en verfijnde geur van appel, grapefruit, limoen en brioche. Levendig fris in de smaak, met goede spanning en rijp citrusfruit. De finale is mooi zuiver en opwekkend.
De Petit Chablis van de getalenteerde Sébastien Dampt is een typisch geval van ‘zijn naam is klein, zijn daden benne groot’. Fris, strak, mineralig en beter dan de gemiddelde Chablis Villages.
De Chablis Villages van rijzende ster Sébastien Dampt behoort zonder twijfel tot de mooiste expressies van de streek. Puur chardonnay van overwegend oude stokken en gevinifieerd in roestvrijstalen tanks. Beendroog, stenig en fris.
Tussen de beroemde wijndorpen Meursault en Pommard ligt in Saint Romain het Domaine Alain Gras. Vroeger werd dit dorp gemeden omdat de druiven, op de hoogst gelegen percelen in de Bourgogne, vaak net niet rijp genoeg werden.
Tussen de beroemde wijndorpen Meursault en Pommard ligt in Saint Romain het Domaine Alain Gras. Vroeger werd dit dorp gemeden omdat de druiven, op de hoogst gelegen percelen in de Bourgogne, vaak net niet rijp genoeg werden.