Er wordt steeds meer alcoholvrije wijn gedronken. Mensen kiezen op borrels, feesten of bij diners vaak voor een gezondere, alcoholvrije optie en niet alleen tijdens de zwangerschap of dry-January. Dat is niet gek: de kwaliteit wordt namelijk steeds beter!
Het maken van alcoholvrije wijn is echter niet zonder uitdagingen. In een goede ‘normale’ wijn zijn zoet, zuur, tannine en alcohol altijd in balans. Alcohol zorgt voor body in de wijn en een vullend mondgevoel. Wanneer je de alcohol uit de wijn haalt, kun je teleurgesteld achterblijven met een drank die erg zuur of zoet is of naar druivensap smaakt. Er is de laatste jaren echter veel geïnvesteerd door wijnmakers in verbeterde technieken waardoor de kwaliteit enorm is toegenomen.
Het beroemde wijnhuis dr. Loosen uit de Moezel maakt onder leiding van topproducent Erni Loosen alcoholvrije wijn van riesling druiven. Als basis voor deze alcoholvrije wijn wordt de riesling feinherb van dr.Loosen gebruikt.
Geslaagd alcoholvrij alternatief voor witte wijn. Sprekende geur van appel en rijp geel fruit, zoals perzik en abrikoos. De smaak is toegankelijk, opvallend sappig, soepel en fris. Prima als borrel of aperitief, of in combinatie met lichte (voor)gerechten.
Mooi alcoholvrij alternatief voor rode wijn. Kersenrood van kleur en geurend naar rijpe pruim, blauwe bes en specerijen. Toegankelijk, soepel en mild van smaak met een evenwichtige frisheid in de finale. Prima om zo te drinken, of in combinatie met maaltijdsalades en lichte gerechten.
Na de buitengewoon succesvolle introductie van de alcoholvrije L’Arjolle Zéro’s is François Teisserenc blijven experimenteren met waardige alcoholvrije wijnalternatieven. Met de Equinoxe Zéro Rouge heeft François zichzelf opnieuw overtroffen. Waar hij zijn eerdere Zéro’s baseerde op de fraaie, fruitrijke Equilibre-wijnen, heeft hij voor deze rode Zéro de nog luxere, eikengerijpte Equinoxe als uitgangspunt genomen.
Originele, alcoholvrije bubbel. Lichtroze kleur en met een fijne pareling. De geur is intens fruitig met tonen van aardbei, watermeloen, appel en perzik. Toegankelijk en puur fruitig van smaak en met een levendige frisheid.
Fijne alcoholvrije rosé. Lichtroze van kleur en geurend naar rijpe aardbei en framboos. De smaak is lekker sappig, soepel en met een verkwikkende frisheid. Heerlijk om zo te drinken of bij borrelhapjes en lichte voorgerechten.
Alcoholvrije bubbel met een fijne mousse en fruitige geur van rijpe appel, peer, perzik en abrikoos. Toegankelijke stijl met een verfrissende smaak en zuivere, mildzoete fruitigheid in de finale. Ideaal als feestelijk aperitief en perfect als basis van een bruisende, alcoholvrije cocktail.
Wel lekker borrelen of aperitieven, maar (even) geen alcohol? Probeer dan deze fijne, licht parelende alcoholvrije Zero Secco van Von Buhl! Von Buhl maakt voor deze Zero Secco eerst een halfdroge, frisse witte wijn van overwegend rieslingdruiven.
Het beroemde wijnhuis dr. Loosen uit de Moezel maakt onder leiding van topproducent Erni Loosen alcoholvrije wijn van riesling druiven. Als basis voor deze alcoholvrije wijn wordt de riesling feinherb van dr.Loosen gebruikt.
Hoogwaardig alternatief voor alcoholvrije mousseux om te serveren in een wijnglas. Levendig roze en licht troebel qua uiterlijk, met aroma’s van peer, lavendel, hibiscus en zoete specerijen. De smaak is intens en levendig fris met een hartige textuur.
Alcohol vrije wijn wordt gemaakt van een basiswijn waar vervolgens de alcohol uit wordt verwijderd. Dat kan op verschillende manieren.
Vacuüm distillatie
In deze techniek wordt de wijn verhit, zodat de alcohol verdampt. Alcohol verdampt bij 78C, echter zou de wijn op deze temperatuur alle aroma’s verliezen. Onder druk verlaagt het kookpunt, waardoor de wijn slechts tot 28C-38C verhit hoeft te worden om alle alcohol te doen verdampen. De aroma’s blijven daardoor veel beter intact.
Omgekeerde osmose
In deze techniek wordt de alcohol uit de wijn gefilterd. De wijn wordt onder grote druk door een ontzettend fijne filter geperst, waardoor de kleine moleculen van ethanol en water gescheiden kunnen worden. De aroma’s blijven hierdoor vrijwel intact.
Spinning cone
Deze methode wordt weinig gebruikt en is vergelijkbaar met de vacuüm distillatie methode. De wijn wordt in draaiende kegels licht verwarmd, waardoor de alcohol verdampt.
De belangrijkste factor voor een goede alcoholvrije wijn is een goede basiswijn. De kwaliteit van de basiswijn bepalen de complexiteit en intensiteit van aroma’s in de uiteindelijke alcoholvrije wijn. Tegenwoordig gebruiken wijnmakers steeds betere en gezonde druiven voor hun alcoholvrije wijnen, waardoor deze veel meer smaak en aroma’s hebben. Voor deze wijnen worden vaak druivenrassen gebruikt die van nature sterke aroma’s hebben zoals riesling, sauvignon blanc of viognier, al zijn er ook voorbeelden die erg goede houtgerijpte chardonnay produceren. Voor rode wijn wordt vaak grenache en merlot gebruikt, omdat deze soorten veel rijpe fruitaroma’s aan de wijn geven. Daarnaast worden er ook veel mousserende alcoholvrije wijnen gemaakt. De koolzuur levert extra spanning op in de wijn, zorgt voor een heerlijk mondgevoel en brengt balans.
Dr.Lo Riesling (alcoholvrije Dr. Loosen)
Dr.Loosen is een beroemde riesling producent uit de moezel. Voor deze alcoholvrije wijnen gebruikt hij kerngezonde druiven met veel smaak. Heerlijk frisse riesling met opwekkende zuren en aroma’s van limoen, citroen en groene appel.
Dr.Lo Sparkling Riesling (alcoholvrije Dr. Loosen)
Voor deze alcoholvrije wijnen gebruikt Dr. Loosen kerngezonde druiven met veel smaak. Deze mousserende riesling heeft frisse zuren gecombineerd met veel citrus fruit, witte bloemen en een lange afdronk.
L'Arjolle Côtes de Thongue Equilibre Zéro Sparkling alcoholvrij
Deze wijn heeft een zachte mousse en aroma’s van rijpe appel, peer en perzik.
Er worden natuurlijk nog veel meer alcoholvrije dranken geproduceerd. Wij zijn ontzettend enthousiast over de Copenhagen Sparkling Tea Bla. Deze mousserende thee is mooi droog, heeft een fijne mousse en is bovenal rijk aan veel complexe aroma’s. Copenhagen Sparkling Tea is een van de bekendste én beste sparkling tea makers van dit moment. Voor deze BLA gebruiken ze een mix van jasmijn, witte thee en darjeeling wat een mooie rijke en complexe smaak geeft. De mousse is zacht en verfijnd en de thee heeft een mooi droog mondgevoel.
Of je nu bewust minder alcohol wilt drinken, een feestelijke fles zoekt voor tijdens de zwangerschap of simpelweg nieuwsgierig bent naar de nieuwste generatie alcoholvrije wijnen: bij Arentz Wijnen helpen we je graag kiezen. In onze winkel en webshop vind je een zorgvuldig geselecteerd assortiment alcoholvrije wijnen en sparkling teas die qua smaak, complexiteit en beleving zo dicht mogelijk bij ‘echte’ wijn komen. We proeven alles zelf en adviseren je graag welke fles past bij jouw gerecht, moment of gezelschap. Zo geniet je van het ritueel, het glas en de smaakbeleving, alleen dan zonder alcohol, maar mét alle aandacht voor kwaliteit.