Muskaatwijn is de verzamelnaam voor aromatische en meestal vrij zoete wijnen van druiven uit de muskaatfamilie. Ze zijn afkomstig uit het Middellandse Zeegebied, van Portugal tot aan de Griekse eilanden, en waren ooit erg gewild bij de Venetianen. Van oudsher worden muskaatwijnen versterkt, zoals bijvoorbeeld bij Vin Doux Naturel uit Zuid-Frankrijk de gewoonte is. Van de muskaatdruif – ook moscatel genoemd – bestaan verschillende varianten, waarvan muscat blanc à petits grains en muscat d’alexandrie kwalitatief de beste zijn. Gebieden waar zoete muskaatwijn een specialisme is, zijn onder andere Setúbal in Portugal, Málaga in Spanje, de Franse Roussillon, het Italiaanse eiland Pantelleria en het Griekse eiland Samos. Schenk deze wijnen goed gekoeld bij (of in!) desserts met fruit, bij cake en gebak, of bij een pikante blauwaderkaas.
De prachtig pure, zoete Moscatel Dorado van Bodegas César Florido is een ware aanwinst in ons assortiment. Zulke ambachtelijk gemaakte versterkte wijnen met een dergelijke mate van verfijning en karakter vind je eigenlijk zelden in deze prijsklasse.
Amberkleurige versterkte zoete wijn uit Portugal met een intens, zuiver en fraai aroma van muskaat en gekonfijte vruchten. De volle, zoete smaak past heel goed bij niet al te zoete desserts. Goed gekoeld ook erg lekker als aperitief.
Portugese versterkte zoete wijn met een intens aroma van muskaat, geroosterde tonen en rood fruit. De krachtige smaak past heel goed bij pittige hapjes. Ook erg lekker als dessertwijn en bij gedroogd fruit.